Citizenship Discourses in the Early Middle Ages

News archive

Stageplek(ken): Masterclass Corderius College (jaar 2018-19, blok 3)

Beschrijving
Er zijn max. 2 stageplekken beschikbaar (5-15 ECTS, in overleg). Je bent in principe een student op masterniveau; je bent bijv. al student bij de Master Educatie en wil je ervaring met lesgeven uitbreiden of je bent (research)masterstudent met een specialisatie in de oudheid of middeleeuwen en wil graag ervaring in het onderwijs opdoen.

De stageplek
In samenwerking met het Corderius College in Amersfoort organiseren docenten van de UU al jaren een speciaal programma voor gemotiveerde bovenbouwleerlingen (vmbo-havo-vwo 3/4) in de vorm van een masterclass. Dit jaar heeft de masterclass de vorm van een intens vijfdaags programma, waarvoor de leerlingen een week lang naar de universiteit zullen afreizen.

Het thema van de masterclass is Burgerschap in de Oudheid, Middeleeuwen en het Heden. Dit thema sluit aan bij het NWO onderzoeksproject Citizenship Discourses in the Early Middle Ages, 400-1100, waarin Utrechtse Latinisten en historici onder leiding van prof. Els Rose tussen 2017 en 2022 onderzoek doen naar het (her)gebruik van klassieke burgerschapsterminologie in de middeleeuwen.

In de masterclass is veel ruimte voor creatieve opdrachten en excursies in Utrecht en omstreken; de lesweek wordt afgesloten met een creatief product dat door de leerlingen wordt gemaakt onder begeleiding van de studenten-stagiaires.

Praktisch
De stage vindt plaats in blok 3 en omvat één of meerdere van de volgende onderdelen:

– Het vormgeven van een lesplan voor een groep van ca. 15 vmbo-havo-vwo 3/4 leerlingen van het Corderius College in Amersfoort.
– Het voorbereiden en verzorgen van de masterclass zelf: deze staat voorlopig gepland voor 15-19 April (collegevrije week, na blok 3).

Je krijgt gedurende het hele traject (voorbereiding en/of lesgeven) begeleiding van dr. Robert Flierman, in samenwerking met prof. Els Rose. Beiden zijn lid van het Citizenship Discourses projectteam.

Stagebeoordeling vindt plaats op basis van het functioneren tijdens de stage en een stageverslag.

Contact 
Voor aanmelding of meer informatie kun je contact opnemen met Robert Flierman (r.flierman@uu.nl). De aanmeldingsdeadline is woensdag 5 december 2018.